Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΩΡΙΑ6 - ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Η θεωρία της ισορροπίας (όπως αποφάσισα να ονοματίσω το φαινόμενο) δεν είναι άγνωστη σε κανέναν από όλους εμάς καθότι αφορά άμεσα τις ανθρώπινες σχέσεις και ίσως λίγο περισσότερο τις ερωτικές. Η θεωρία αυτή έχει ως βάση της την διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα σε εγωισμό και αυτοπεποίθηση και την μη διάπραξη ύβρεως (όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι).
Με βάση αυτό οι άνθρωποι τείνουμε να απορρίπτουμε κάποιους άλλους ανθρώπους, όχι τόσο επειδή τους θεωρούμε ακατάλληλους για ερωτικούς συντρόφους, αλλά γιατί έχουμε ανάγκη να απορρίψουμε κάποιον ακριβώς επειδή κάποιος άλλος απέρριψε εμάς. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση, όπου εμείς απορρίψαμε κάποιον άλλο και στη συνέχεια κάποιος άλλος εμάς. Αυτό δικαιολογείται εύλογα από την τάση του ανθρώπου για ισορροπία και τη μη διάπραξη ύβρεως.
Πιο αναλυτικά, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει απορρίψει κάποιον άλλο, τείνει να στρέφεται σε κάποιον ο οποίος ξέρει από πριν ότι θα τον απορρίψει. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδίκηση από αυτόν τον κάποιο που πληγώθηκε ή ίσως και λύτρωση. Ωστόσο, δεν οφείλεται τόσο στις κατάρες που μας ρίχνουν οι πρώην μας, αλλά στην δική μας εσωτερική ανάγκη για να νιώσουμε υποτιμημένοι, έτσι ώστε να εξισορροπηθούν τα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας. Αιτία φυσικά για την στροφή μας σε κάποιο άτομο, που θεωρούμε ότι θα μας απορρίψει, ενδέχεται να είναι και η υπερεκτιμημένη αυτοπεποίθηση στην οποία μπορεί να οδηγήσει η απόρριψη ενός ερωτικού συντρόφου. Ωστόσο, και αυτό ως επόμενο έχει την εξισορρόπηση των πραγμάτων και την υποβάθμιση της αυτοπεποίθησής μας και πάλι, έτσι ώστε να επανέρθει στα φυσικά της επίπεδα.
Παράλληλα, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει την απόρριψη με άσχημο τρόπο ενδέχεται να απορρίψει κάποιον άλλο. Αυτό δικαιολογείται αντίστοιχα ως μέσο για την αύξηση της αυτοπεποιθήσεώς του, έτσι ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί από το φάντασμα της απόρριψης και να εξισωθεί η κατάσταση που βιώνει. Όλο αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ατέρμονου κύκλου απορρίψεων.
Η θεωρία αυτή θα μπορούσε εύκολα να αμφισβητηθεί καθότι ενδέχεται να προχωρήσουμε σε μία σχέση ακριβώς μετά από μία μεγάλη απόρριψη ή αφότου έχουμε απορρίψει εμείς κάποιον. Ωστόσο, με βάση καθημερινά παραδείγματα έχει παρατηρηθεί πως στην πορεία αυτής της σχέσης θα εφαρμοστεί. Εκτός, βέβαια, αν καταφέρουμε να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν μας και πιστέψουμε ολότελα σε αυτήν. Αν και αυτό το ενδεχόμενο δεν αναιρεί απόλυτα την πρακτική της ως προς τους πειρασμούς που ενδέχεται να προκύψουν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου